Život

INTERVJU: Ženska verzija Gordona Ramsaya iz Slavonskog Broda

Slavonske empanade, uvrnuti muffini, masnica s orasima samo su neki od recepata koje možete pronaći na njezinom blogu Foodgasm

Autor: 035portal Datum objave: 26.02.2018. u 07:59


Za sebe kaže da je ženska verzija Gordona Ramsaya po frizuri i vokabularu, a spaja naizgled nespojivo. Slavonske empanade, uvrnuti muffini, masnica s orasima samo su neki od recepata koje možete pronaći na njezinom blogu Foodgasm - ona je Ena Kokanović iz Slavonskoga Broda, magistra medijske kulture koja je svoju ljubav pronašla u kuhanju, piše osječki portal Post.hr.

Kako i kada je počela tvoja gastro avantura?

Pa rekla bih da je počela onog trenutka kada sam s devet godina išla skuhati juhu svojim roditeljima. Dodala sam vodu, vegetu i ulje jer sam se sjetila da mamina juha uvijek ima one kružiće masnoće. Šalu na stranu, moj blog postoji evo godinu i pol. Htjela sam se okušati u video snimanju i imati vlastitu online kuharicu pa sam odlučila probati gastro blogosferu. Odličan je osjećaj biti dio jedne zajednice, osobito ovako ukusne.

Praviš sve, od "konkretnih" domaćih jela do slastica i poslastica iz drugih krajeva svijeta. Što najviše voliš praviti, u čemu najviše uživaš?

Najviše uživam praviti slastice, osobito cheesecake i pite. U stanju sam provesti nekoliko sati u kuhinji pripremajući cimet rolice samo zato što mi se jedu u tom trenutku. 

A koje ti je najdraže jelo?

Tu sam poprilično jednostavna - pečena janjetina i svježe pečeni kruh!

Slavonske empanade, štrukle koje to nisu, veganski sladoled, masnica s orasima... Vrlo različiti recepti, a sve izgleda jako, jako fino. Odakle crpiš ideje, inspiracije i recepte za svoje kulinarske čarolije?

Svi moji recepti nastali su zato jer mi se ta kombinacija baš jela u tom trenutku. To su znale biti nespojive kombinacije kao što su slavonske empanade ili tradicionalni recepti koje možda ne znaju svi jer su karakteristični za područje gdje ja živim. Vizualiziram recept i mogu, isto tako, osjetiti kakvog će okusa biti, ako me razumijete. (smijeh)

Imaš li nekog chefa kao uzora i koliko su tvom zanimanju za kuhanje pridonijele sve popularnije kulinarske TV emisije?

Imam nekoliko chefova koje volim i od kojih sam doista mnogo toga naučila. Gordon Ramsay je jedan od njih. Neosporivi talent za kuhanje i biznis, a njegova vještina opisivanja određenog recepta probudi u vama sva osjetila i možete sve te okuse osjetiti i na vlastitoj paleti. Drugi chef kojeg volim je Stephen Lee, urbani farmer iz New Yorka. Spaja naizgled nespojive kombinacije i htjela bih i sama imati tu vještinu i takvu paletu. Obožavam azijsku kuhinju i volim proučavati recepte tog podneblja. U tom području najdraži chef mi je Masaharu Morimoto.

Što se tiče emisija, moram priznati da ne pratim naše kulinarske TV emisije. Nedostaje mi tu žara i ljubavi prema kuhanju. Moju ljubav prema kuhanju potaknuo je moj apetit.

Da možeš pitati bilo kojeg svjetskog kuhara jedno pitanje, tko bi to bio i što bi pitala?

To bi bio Masaharu Morimoto. Pitala bih ga da me nauči sve što zna. Kada bi rekao da hoće, onda bih imala još pitanja. (smijeh)

Što ti je bilo najteže naučiti napraviti u kuhinji; smotaš li sarmu jednom rukom, poširaš bez gledanja...?

Zlu ne trebalo, znala bih smotati sarmu jednom rukom. Iz perspektive bloga, najteže mi je bilo naučiti pisati recepte/normative. Sve sam radila odokativno, a sada obavezno kuham uz olovku i komad papira.

Kakvi su ti planovi za dalje, nalazi li se tvoj idealni posao u gastro svijetu ili?

Moj idealni posao apsolutno se nalazi u gastro svijetu. Voljela bih da moj blog raste kao i do sada. Najveće postignuće svakako bi bilo da to postane moj posao, ali treba još puno papati.

Eni želimo još mnogo finih recepata, a dok ne bude dobila vlastitu kulinarsku TV emisiju, možete ju pratiti na blogu, YouTube-u, Facebooku ili Instagramu.

FOTO: Foodgasm by Ena


Noćni vlak ka Dalmaciji: Evo zašto svi pričaju o novoj liniji HŽ-a
Koncerti
Noćni vlak ka Dalmaciji: Evo zašto svi pričaju o novoj liniji HŽ-a

I ovog ljeta, Hrvatske željeznice uvode noćne sezonske vlakove koji će svakodnev...

23.06.2025. u 20:00

Javni posao, privatna zarada: Evo koliko liječnika radi na dvije strane!
Zdravlje
Javni posao, privatna zarada: Evo koliko liječnika radi na dvije strane!

Slavonski Brod/Nova Gradiška – I dok se građani mjesecima, pa i god...

23.06.2025. u 14:00

Matino kupalište
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Matino kupalište

Kad upitate Brođane koji su pedesetih i na početku šezdesetih godina pro&...

22.06.2025. u 20:00

Banke počele s rezovima: Kreditna sposobnost u slobodnom padu!
Radar
Banke počele s rezovima: Kreditna sposobnost u slobodnom padu!

Građani u panici: Krediti sve teže dostupni, kupnja stana mnogima postaje nedost...

22.06.2025. u 11:00

Spar povlači kancerogeni proizvod!
Radar
Spar povlači kancerogeni proizvod!

Trgovački lanac Spar Hrvatska opozvao je prehrambeni proizvod s polica svojih tr...

21.06.2025. u 14:00

Građani u nevjerici: ´Nešto crveno je palo s neba – tutnjava me probudila iz sna!´
Priče
Građani u nevjerici: ´Nešto crveno je palo s neba – tutnjava me probudila iz sna!´

    POŽEGA – Neuobičajena pojava na nebu iznad Požege u petak...

21.06.2025. u 11:00

Mažoretkinje, astronomija i robotika – sve stane u jedno brodsko ljeto
Događanja
Mažoretkinje, astronomija i robotika – sve stane u jedno brodsko ljeto

I ovog ljeta Grad Slavonski Brod, u suradnji sa Zajednicom spo...

21.06.2025. u 08:00

Zasluženo priznanje za novogradiške gimnazijalce: Oskar znanja stigao u ruke najboljih
Škola
Zasluženo priznanje za novogradiške gimnazijalce: Oskar znanja stigao u ruke najboljih

Zagreb/ Nova Gradiška – Među gotovo 500 najboljih učenika iz cijele...

20.06.2025. u 18:00

Toplinski val pred vratima: Pripremite se na ekstremne vrućine!
Radar
Toplinski val pred vratima: Pripremite se na ekstremne vrućine!

Iako kalendarsko ljeto tek počinje, Slavonski Brod i ostatak Slavonije već se pr...

20.06.2025. u 10:00

Jadranska straža na Savi
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Jadranska straža na Savi

  JADRANSKA STRAŽA NA SAVI Na brodskoj Državnoj realnoj gimnaziji postoja...

19.06.2025. u 20:00

Počinje najopasniji tjedan za nesavjesne vozače – evo gdje će policija biti
Radar
Počinje najopasniji tjedan za nesavjesne vozače – evo gdje će policija biti

Na području Policijske uprave brodsko-posavske ovog se tjedna, od 16. do 22. lip...

19.06.2025. u 14:00

Tvrđava Brod postaje glavni gastro hotspot Hrvatske!
Događanja
Tvrđava Brod postaje glavni gastro hotspot Hrvatske!

SLAVONSKI BROD – Nakon prošlogodišnje premijere koja je nadm...

18.06.2025. u 20:00

Sutra staje promet u Brodu – evo gdje i zašto!
Servisne informacije
Sutra staje promet u Brodu – evo gdje i zašto!

Na blagdan Tijelova, u četvrtak 19. lipnja 2025. godine, vjernici diljem Hrvatsk...

18.06.2025. u 18:00

Liječnici iz cijele Hrvatske stigli u Strmac – raspravlja se o dostojanstvu i smrti
Zdravlje
Liječnici iz cijele Hrvatske stigli u Strmac – raspravlja se o dostojanstvu i smrti

STRMAC – U Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb „S...

18.06.2025. u 16:00

700 € za najbolji fiš! Tko će ove godine odnijeti titulu kralja kotlića?
Događanja
700 € za najbolji fiš! Tko će ove godine odnijeti titulu kralja kotlića?

Turistička zajednica područja „Slavonski Brod – Posavina“ pod...

17.06.2025. u 18:00

Večer kašnjenja, nervoze i ogorčenih roditelja: Što se dogodilo na kolodvoru?
Radar
Večer kašnjenja, nervoze i ogorčenih roditelja: Što se dogodilo na kolodvoru?

SLAVONSKI BROD – Putovanje učenika viših razreda Osnovne ško...

17.06.2025. u 16:00

;