Život

Keljići s pilećim prsima

Danas donosim recept na žlicu, snažan, ukusan, zdrav…

Autor: 035portal Datum objave: 31.01.2015. u 09:31


Danas donosim recept na žlicu, snažan, ukusan, zdrav…

Kupovina keljića> predveče primjetim da ima 2-3 vrste mesa, ali nemam povrća. Klaudio i ja odlazimo u trgovinu. Čini mi se da se njemu malo žuri, ali ne znam zašto…inače obožava surfati po trgovini i ubacivati u košaru. Ulazimo u trgovinu i odmah nas ugleda voće i povrće, Klaudio prolazi voće, zaustavlja se kod povrća, osvrne se i kaže, evo ovo ćemo. Dolazim s košarom u koju Klaudio spušta vrećicu kelja pupčara, ubacuje još jednu vrećicu. Idemo prema blagajni sa 1kg keljića. Uz put je dotrčala još koja sitnica, ali račun zasigurno neće prijeći 50kn. Još uvijek mi se čini da se malo žurimo, a ne znam zašto. No, obavili smo što je potrebno, pa niti ne pitam…po dolasku kući dobijem odgovor> nogometna utakmica je ubrzala Klaudievo razgledavanje. Nije to ponekad ni loše ;)

KELJIĆI S PILEĆIM PRSIMA -KELJ PUPČAR

trajanje pripreme 45 min.

POTREBNO:

1000g(1kg) kelja pupčara

2 mrkve

2 stabljike celera

50g korijena celera

2 crvena luka

3-5 režnjeva češnjaka

400ml pilećeg temeljca

400g pileća prsa(kockice)

60g slanine

2 žlice domaćeg kečapa

1 žlica šećera

1 žlica brašna(vrhom)

biber u zrnu i mljeveni

mažuran

majčina dušica

vegeta

sol

maslinovo ulje

NAPONENA/MOGUĆNOSTI: celer stabljiku i celer možete zamijeniti sa peršin korijenom ili pastrnjakom.

Slanine možete staviti više ili manje.

Pileća prsa zamjenite bilo kojim drugim mesom koje imate, a može biti i bez mesa.

Umjesto pilećeg temeljca koristite pileću kocku i vodu ili vodu i žlicu vegete

Domaći kečap zamjenite sa domačom pasiranom rajčicom ili mesnatim pelati rajčicama ( a može i bez toga).

PRIPREMA: Keljiće očistiti, tako da im odstranimo vanjske listove. Staviti ih u lonac, posoliti, preliti vodom i staviti prokuhati cca.10 min. Ja to napravim zbog njihove gorčine.

Za to vrijeme na zagrijano maslinovo ulje stavim već posoljene kockice pilećih prsa da lagano požute, a da ostanu sočne izunutra. Kad su gotove stavim ih na tanjur, te ih dok čekaju prekrijem folijom.

Na istoj masnoći popržim slaninu do čvarkastog momenta, kad postaje smeđa. Na slaninu dodajem sitno sjeckani crveni luk koji posolimo da bi omekšao te pržimo do zlatne boje cca. 10 min. Što je luk dobio jaču boju to će samo jelo imati “više snage”. Luk dok se prži potrebno je više puta promješati, vatra treba biti na srednjoj jačini.

Dok nam se luk pržio, keljiće smo ocjedili, prelili ih hladnom vodom, te razrezali na polovice.

Na poprženi luk sa slaninom dodajemo najprije sitno sjeckano povrće (mrkvu, celer stabljiku i korjen) uz povremeno mješanje, nekih 5 min.

Kad povrće omekša ubacimo razrezane keljiće, protisnemo sav češnjak, ubacimo žlicu šećera, stalno mješamo te posipavamo vrhom punom žlicom brašna. Ovaj postupak teče jako brzo. Na sve dolijemo pileći temeljac te vode po želji. Ukoliko želite da vam jelo bude na žlicu vode dodajte cca.4 prsta iznad keljića i povrća (ne zaboravite računati da još unutra ide piletina). Ukoliko želite varivo slobodno smanjite tekućinu.

Kad smo dolili tekućinu, ubacimo sve začine (mljeveni biber, biber u zrnu prethodno malo stisnemo, dodajemo mažuran, majčinu dušicu, vegetu i sol) poklopimo i ostavimo da se kuha 20tak minuta. Meni su keljići i povrće bili pod zub, ne jako, ali nisam ih skroz raskuhala. Ako želite da budu skroz mekani kuhajte duže.

Za vrijeme kuhanja provjerite okuse i slanoću, po potrebi dodajte još začina ili dosolite, sve neka bude po vašoj želji

Kad smo ugasili vatru dodajemo pileće kockice, sve promješamo, ostavimo poklopljeno 5 min.(bez vatre) te serviramo.

Možete pripremiti ovakvo jelo, ili keljiće sa kobasicom ili ćorave keljiće…samo nek su keljići…DOBAR TEK!

pozdrave iz kuhinje ispod duge šalje Evelina


Nogomet spojio djecu iz Sibinja i Podhuma: Tri dana igre, pjesme i zajedništva
Priče
Nogomet spojio djecu iz Sibinja i Podhuma: Tri dana igre, pjesme i zajedništva

SIBINJ – Igra, osmijeh, pjesma i topla dobrodošlica obilježili su t...

24.06.2025. u 08:00

Noćni vlak ka Dalmaciji: Evo zašto svi pričaju o novoj liniji HŽ-a
Koncerti
Noćni vlak ka Dalmaciji: Evo zašto svi pričaju o novoj liniji HŽ-a

I ovog ljeta, Hrvatske željeznice uvode noćne sezonske vlakove koji će svakodnev...

23.06.2025. u 20:00

Javni posao, privatna zarada: Evo koliko liječnika radi na dvije strane!
Zdravlje
Javni posao, privatna zarada: Evo koliko liječnika radi na dvije strane!

Slavonski Brod/Nova Gradiška – I dok se građani mjesecima, pa i god...

23.06.2025. u 14:00

Matino kupalište
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Matino kupalište

Kad upitate Brođane koji su pedesetih i na početku šezdesetih godina pro&...

22.06.2025. u 20:00

Banke počele s rezovima: Kreditna sposobnost u slobodnom padu!
Radar
Banke počele s rezovima: Kreditna sposobnost u slobodnom padu!

Građani u panici: Krediti sve teže dostupni, kupnja stana mnogima postaje nedost...

22.06.2025. u 11:00

Spar povlači kancerogeni proizvod!
Radar
Spar povlači kancerogeni proizvod!

Trgovački lanac Spar Hrvatska opozvao je prehrambeni proizvod s polica svojih tr...

21.06.2025. u 14:00

Građani u nevjerici: ´Nešto crveno je palo s neba – tutnjava me probudila iz sna!´
Priče
Građani u nevjerici: ´Nešto crveno je palo s neba – tutnjava me probudila iz sna!´

    POŽEGA – Neuobičajena pojava na nebu iznad Požege u petak...

21.06.2025. u 11:00

Mažoretkinje, astronomija i robotika – sve stane u jedno brodsko ljeto
Događanja
Mažoretkinje, astronomija i robotika – sve stane u jedno brodsko ljeto

I ovog ljeta Grad Slavonski Brod, u suradnji sa Zajednicom spo...

21.06.2025. u 08:00

Zasluženo priznanje za novogradiške gimnazijalce: Oskar znanja stigao u ruke najboljih
Škola
Zasluženo priznanje za novogradiške gimnazijalce: Oskar znanja stigao u ruke najboljih

Zagreb/ Nova Gradiška – Među gotovo 500 najboljih učenika iz cijele...

20.06.2025. u 18:00

Toplinski val pred vratima: Pripremite se na ekstremne vrućine!
Radar
Toplinski val pred vratima: Pripremite se na ekstremne vrućine!

Iako kalendarsko ljeto tek počinje, Slavonski Brod i ostatak Slavonije već se pr...

20.06.2025. u 10:00

Jadranska straža na Savi
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Jadranska straža na Savi

  JADRANSKA STRAŽA NA SAVI Na brodskoj Državnoj realnoj gimnaziji postoja...

19.06.2025. u 20:00

Počinje najopasniji tjedan za nesavjesne vozače – evo gdje će policija biti
Radar
Počinje najopasniji tjedan za nesavjesne vozače – evo gdje će policija biti

Na području Policijske uprave brodsko-posavske ovog se tjedna, od 16. do 22. lip...

19.06.2025. u 14:00

Tvrđava Brod postaje glavni gastro hotspot Hrvatske!
Događanja
Tvrđava Brod postaje glavni gastro hotspot Hrvatske!

SLAVONSKI BROD – Nakon prošlogodišnje premijere koja je nadm...

18.06.2025. u 20:00

Sutra staje promet u Brodu – evo gdje i zašto!
Servisne informacije
Sutra staje promet u Brodu – evo gdje i zašto!

Na blagdan Tijelova, u četvrtak 19. lipnja 2025. godine, vjernici diljem Hrvatsk...

18.06.2025. u 18:00

Liječnici iz cijele Hrvatske stigli u Strmac – raspravlja se o dostojanstvu i smrti
Zdravlje
Liječnici iz cijele Hrvatske stigli u Strmac – raspravlja se o dostojanstvu i smrti

STRMAC – U Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb „S...

18.06.2025. u 16:00

700 € za najbolji fiš! Tko će ove godine odnijeti titulu kralja kotlića?
Događanja
700 € za najbolji fiš! Tko će ove godine odnijeti titulu kralja kotlića?

Turistička zajednica područja „Slavonski Brod – Posavina“ pod...

17.06.2025. u 18:00

;