Život

Kako iskoristiti šunku i jaja nakon Uskrsa?

Autor: 035portal Datum objave: 11.04.2023. u 20:00


Svi smo naviknuli na tradicionalno uskrsno jelo, kuhanu šunka i jaja uz mladih luk pa se tu pronađe malo ribanog hrena, a u modernije vrijeme i francuske salate.



No, kada prođe Uskrs, gotovo uvijek ostane velika količina šunke i pogotovo jaja jer, osim pisanica, još se dodatno kuhaju jaja za sve obroke u danu, a svi su i dalje ukusni i, što bi rekao naš narod, ‘’grijeh je baciti’’. Lako je ‘’baciti’’ šunku u grah, pa nek se kuha i spasio si stvar. No ne možeš svaki dan kuhati grah, a šunke ipak ostaje. Od jela koja se jednom naprave sve se može iskoristiti i za neko drugo, pa tako i od šunke i jaja, a samo je potrebna mašta ili jednostavno znanje. A golemo kuharsko znanje imaju vodeći ljudi Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, predsjednik Dražen Šafar i iskusni kuhar Zoran Putnković, oba višestruko državno i svjetski nagrađivani kuhari. Ovaj je dvojac i više nego iskusan, s jelima su prošli sve, kroz njihove kuhače prošlo je tisuće namirnica i recepata za sve vrste prigoda, pa tako i oni za neka ukusna jela od šunke ili kuhanih jaja, ili oboje, a ne treba im puno vremena za pripremu.



- Od šunke i jaja mogu se napraviti sve vrsta jela, od hladnog i toplog predjela preko glavnog jela i salata do deserta. Palačinke punjene šunkom i sirom također su jako ukusne, a ne zahtijevaju puno posla oko pripreme. Uvijek se može napraviti krumpir-salata s kuhanim jajima, ali vrlo je zanimljivo napraviti toplu salatu sa šunkom, jajima i tjesteninom. Vrlo ukusno jelo koje uglavnom vole sve generacije. Supruga i ja ništa ne bacamo, a posebno za blagdane, kada je puno jela. Za Uskrs doista ostane dosta šunke i mi se trudimo uvijek nešto drugo napraviti, kušati nove recepte, ali iskreno najbolji i najukusniji su oni već prepoznatljivi i provjereni - kaže kuhar Zoran Putniković.



- Topla salata sa šunkom zasitna je i može se konzumitari u svim obrocima, odnosno u svako doba dana, jedino navečer, kako ide noć, od šunke se budi žeđ, pa je malo nezgodno. Nadalje, mogu se napraviti rolice sa šunkom i jajima, razni namazi od šunke, ja ih pravim nekoliko i budu jako ukusni. Zatim tu je zapečena tjestenina sa šunkom, a kuhana jaja uvijek se mogu iskoristiti za punjenu mesnu štrucu ili okruglice od mesa punjene kuhanim jajima - kaže Putniković.



Dražen Šafar također naglašava da jelo nikad ne treba bacati, pa tako ni nakon Uskrsa.



- Mi kuhari posebno znamo koliko su hrana i svaki sastojak važni. I kada kuhamo bilo što, svaku namirnicu iskoristimo do kraja, ništa ne bacamo. Ja, na primjer, radim i umjetnine od voća i povrća i to se čak nakon izložbe i prikaza pojede, ovisno naravno o tome koliko dugo stoji. Što se tiče jela nakon Ukrsa, varijanti ima jako puno. Najviše s oba uskrsna sastojka, šunkom i jajima, od njih se mogu napraviti - mogu slobodno reći - čuda. Od jela koja su onako zanimljiva i česta u primjeni su krumpir punjen šunkom, jajima, vlascima i vrhnjem, zatim mogu se pripremiti kroketi od šunke, tortilje sa šunkom, a kao desert uvijek je moguće napraviti muffine sa šunkom. Dakle, sve vrsta jela, od predjela do deserta, ali treba pripaziti i držati se recepta te naravno što prije iskoristiti jaja i šunku jer znamo što se događa ako predugo stoje. Rekao bih da nije potrebno toliko puno znanja, nego više mašte i spretnosti u kuhanju, a evo nadam se da smo i mi ovim idejama nekome pomogli - zaključio je Šafar.



Ovi majstori kuhače dali su mnoge ideje, stoga, uhvatite se kuhače, pregaču na sebe i iskušajte svoje sposobnosti za štednjakom, jer najvažnije je da se ništa od jela ne smije baciti, sve se može iskoristiti.
 

Vladimir Grgurić

 

Topla salata

Sastojci

l       400 g tjestenine

l       200 g šunke

l       200 ml majoneze

l       100 ml milerama

l       3 jaja

l       6 kiselih krastavaca

l       ½ limuna sok

l       sol, papar



Priprema

Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju i ocijedite. Jaja skuhajte i ogulite. Šunku izrežite na kockice s jajima pa dodajte u tjesteninu. Dodajte sjeckani kiseli krastavac. Majonezu pomiješajte s limunovim sokom i mileramom. Prelijte preko tjestenine. Posolite, popaprite i pomiješajte pa ostavite u hladnjaku sat vremena.
 

Mafini

Sastojci

l       250 g glatkog brašna

l       vrećica praška za pecivo

l       100 g kuhane šunke

l       100 g sira poput goude

       ili ementalera

l       2 jaja

l       250 ml mlijeka

l       3 žlice ulja

l       sol



Priprema:

Napravite smjesu. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i sve mokre u drugoj. Spojite ih, najbolje tako da ih izmiješate električnim mikserom, a možete i ručno pjenjačom. Dodajte sir i šunku. Sir naribajte, a šunku narežite na kockice i dodajte u smjesu za muffine. U limeni kalup za muffine stavite papirnate košarice i rasporedite smjesu po kalupima, neka budu puni 2/3. Pecite oko 20 minuta. Poslužiti ih možete tople ili hladne, fini su u obje varijante.
 

 

 

 

 

 

izvor: Glas Slavonije
 


Matino kupalište
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Matino kupalište

Kad upitate Brođane koji su pedesetih i na početku šezdesetih godina pro&...

22.06.2025. u 20:00

Javni posao, privatna zarada: Evo koliko liječnika radi na dvije strane!
Zdravlje
Javni posao, privatna zarada: Evo koliko liječnika radi na dvije strane!

Slavonski Brod/Nova Gradiška – I dok se građani mjesecima, pa i god...

22.06.2025. u 14:00

Banke počele s rezovima: Kreditna sposobnost u slobodnom padu!
Radar
Banke počele s rezovima: Kreditna sposobnost u slobodnom padu!

Građani u panici: Krediti sve teže dostupni, kupnja stana mnogima postaje nedost...

22.06.2025. u 11:00

Spar povlači kancerogeni proizvod!
Radar
Spar povlači kancerogeni proizvod!

Trgovački lanac Spar Hrvatska opozvao je prehrambeni proizvod s polica svojih tr...

21.06.2025. u 14:00

Građani u nevjerici: ´Nešto crveno je palo s neba – tutnjava me probudila iz sna!´
Priče
Građani u nevjerici: ´Nešto crveno je palo s neba – tutnjava me probudila iz sna!´

    POŽEGA – Neuobičajena pojava na nebu iznad Požege u petak...

21.06.2025. u 11:00

Mažoretkinje, astronomija i robotika – sve stane u jedno brodsko ljeto
Događanja
Mažoretkinje, astronomija i robotika – sve stane u jedno brodsko ljeto

I ovog ljeta Grad Slavonski Brod, u suradnji sa Zajednicom spo...

21.06.2025. u 08:00

Zasluženo priznanje za novogradiške gimnazijalce: Oskar znanja stigao u ruke najboljih
Škola
Zasluženo priznanje za novogradiške gimnazijalce: Oskar znanja stigao u ruke najboljih

Zagreb/ Nova Gradiška – Među gotovo 500 najboljih učenika iz cijele...

20.06.2025. u 18:00

Toplinski val pred vratima: Pripremite se na ekstremne vrućine!
Radar
Toplinski val pred vratima: Pripremite se na ekstremne vrućine!

Iako kalendarsko ljeto tek počinje, Slavonski Brod i ostatak Slavonije već se pr...

20.06.2025. u 10:00

Jadranska straža na Savi
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Jadranska straža na Savi

  JADRANSKA STRAŽA NA SAVI Na brodskoj Državnoj realnoj gimnaziji postoja...

19.06.2025. u 20:00

Počinje najopasniji tjedan za nesavjesne vozače – evo gdje će policija biti
Radar
Počinje najopasniji tjedan za nesavjesne vozače – evo gdje će policija biti

Na području Policijske uprave brodsko-posavske ovog se tjedna, od 16. do 22. lip...

19.06.2025. u 14:00

Tvrđava Brod postaje glavni gastro hotspot Hrvatske!
Događanja
Tvrđava Brod postaje glavni gastro hotspot Hrvatske!

SLAVONSKI BROD – Nakon prošlogodišnje premijere koja je nadm...

18.06.2025. u 20:00

Sutra staje promet u Brodu – evo gdje i zašto!
Servisne informacije
Sutra staje promet u Brodu – evo gdje i zašto!

Na blagdan Tijelova, u četvrtak 19. lipnja 2025. godine, vjernici diljem Hrvatsk...

18.06.2025. u 18:00

Liječnici iz cijele Hrvatske stigli u Strmac – raspravlja se o dostojanstvu i smrti
Zdravlje
Liječnici iz cijele Hrvatske stigli u Strmac – raspravlja se o dostojanstvu i smrti

STRMAC – U Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb „S...

18.06.2025. u 16:00

700 € za najbolji fiš! Tko će ove godine odnijeti titulu kralja kotlića?
Događanja
700 € za najbolji fiš! Tko će ove godine odnijeti titulu kralja kotlića?

Turistička zajednica područja „Slavonski Brod – Posavina“ pod...

17.06.2025. u 18:00

Večer kašnjenja, nervoze i ogorčenih roditelja: Što se dogodilo na kolodvoru?
Radar
Večer kašnjenja, nervoze i ogorčenih roditelja: Što se dogodilo na kolodvoru?

SLAVONSKI BROD – Putovanje učenika viših razreda Osnovne ško...

17.06.2025. u 16:00

Zovu ga ´seksualni mehaničar- Tomislav iz Bukovlja popravlja kad zakaže ispod plahte
Priče
Zovu ga ´seksualni mehaničar- Tomislav iz Bukovlja popravlja kad zakaže ispod plahte

BUKOVLJE – Na brdu iznad Bukovlja, u kući s pogledom na slavonske ravnic...

17.06.2025. u 10:00

;