Život

Ovo su najgora hrvatska jela: Švargl na prvom mjestu!

Autor: 035portal Datum objave: 24.11.2023. u 16:00


TasteAtlas, globalni digitalni vodič za lokalnu hranu, nedavno je objavio listu deset najgorih ocijenjenih jela u Hrvatskoj. Na listi se nalazi devet jela i jedno piće. Među njima su neka slatka i neka slana jela, kao i jedno alkoholno piće. Na vrhu ljestvice najgorih jela nalazi se švargl, jelo koje je mnogim Slavoncima dragocjeno. Odmah iza njega je tradicionalno slavonsko jelo - kruh, mast i paprika.

 

Pogledajte kompletnu listu najgorih hrvatskih jela sastavljenu prema ocjenama korisnika TasteAtlasa:

 

Švargl

Švargl je vrsta tlačenice napravljene od svinjske glave, srca, jezika, kože i obraza. Meso se skuha, nareže i začini raznovrsnim začinima kao što su sol, crni papar, slatka ili ljuta paprika te češnjak. Nakon toga se smjesa puni u svinjski želudac ili crijevo te kuha i preša.

 

Kruh, mast i paprika

Ovo je hrvatski specijalitet koji je bio popularan tijekom ratnih devedesetih, ali ponovno dobiva pozornost na božićnim sajmovima. Sastoji se od deblje kriške kruha premazane slojem svinjske masti te posipane solju i mljevenom crvenom paprikom.

 

Stonska torta

Ova torta sastoji se od makarula, tjestenine slične penne, složene s mljevenim bademima ili orasima, ribanom čokoladom, cimetom i limunovom koricom, te prelivena mješavinom maslaca i jaja.

 

Istarska supa

Unatoč nazivu, ovo jelo malo podsjeća na tradicionalnu supu. Priprema se u glinenom vrču zvanom bukaleta, kombinirajući začine, maslinovo ulje, zagrijano crno vino te se poslužuje s grilanim kriškama kruha.

 

Krvavice

Ove kobasice se proizvode u cijeloj Hrvatskoj od svinjske krvi, kože, iznutrica, riže i različitih vrsta brašna. Uglavnom se konzumiraju tijekom zime.

 

Neretvanski brudet

Ovo jelo karakteristično za neretvanski kraj sadrži jegulje, žabe te morske plodove, pirjane s maslinovim uljem, lukom, češnjakom, rajčicom, vinom i octom.

 

Imotska torta

Tart iz Imotskog sastoji se od prhkog tijesta, nadjeva od badema i raznih začina te alkohola poput prošeka ili bijelog vina.

 

Gemišt

Hrvatsko piće napravljeno od bijelog vina i gazirane mineralne vode, popularno tijekom ljeta.

 

Granatir

Jelo koje se sastoji od tjestenine, luka, krumpira i mljevene paprike, često povezivano s seljačkom kuhinjom, posebice u Slavoniji.

 

Mandulat

 

Tradicionalna slastica iz Dalmacije koja se pravi od meda i badema, često konzumirana kao desert ili međuobrok.


Kako vidjeti Suze sv. Lovre? Meteorski pljusak dolazi ovog tjedna
Zabava
Kako vidjeti Suze sv. Lovre? Meteorski pljusak dolazi ovog tjedna

Zaljubljenike u noćno nebo i ove godine očekuje jedan od najspektakularnijih sve...

11.08.2025. u 20:00

Hoće li ovogodišnje Novogradiško glazbeno ljeto nadmašiti sva očekivanja?
Zabava
Hoće li ovogodišnje Novogradiško glazbeno ljeto nadmašiti sva očekivanja?

NOVA GRADIŠKA – Za nekoliko dana, točnije u četvrtak, 14. kolovoza,...

11.08.2025. u 16:00

Hoće li Thompson zapjevati i u Vukovaru?
Događanja
Hoće li Thompson zapjevati i u Vukovaru?

Nakon što je Marko Perković Thompson ovog ljeta okupio više od pol...

11.08.2025. u 08:00

U Mucvanju k'o u malom Beču
101 brodska priča Zvonimira Toldija
U Mucvanju k'o u malom Beču

  Netočna je tvrdnja brodskog kroničara Josipa Joze Koprivčevića da ulice...

10.08.2025. u 20:00

Učenici sada vježbaju na stroju vrijednom tisuće eura
Škola
Učenici sada vježbaju na stroju vrijednom tisuće eura

Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod dobila je vrijedno pojačanje...

09.08.2025. u 14:00

Poloj dobio ´čistu peticu´
Servisne informacije
Poloj dobio ´čistu peticu´

Nakon posljednjih laboratorijskih analiza, koje su provedene 6. kolovoza 2025. g...

08.08.2025. u 19:54

Nalog za rušenje izdan još 2024. – gdje je zapelo? Kome odgovara status quo u Oriovcu?
Priče
Nalog za rušenje izdan još 2024. – gdje je zapelo? Kome odgovara status quo u Oriovcu?

ORIOVAC – Šest mjeseci nakon što je 035portal razotkrio afer...

08.08.2025. u 12:00

Ni noći više nisu svježe: Tropske temperature i nakon zalaska sunca
Radar
Ni noći više nisu svježe: Tropske temperature i nakon zalaska sunca

Iako je početak kolovoza tradicionalno rezerviran za visoke temperature, ono &sc...

08.08.2025. u 08:00

J*bote, kol’ko nas ima!
Radar
J*bote, kol’ko nas ima!

Dragi naši čitatelji, prijatelji, suradnici, kolege i susjedi, 035 porta...

07.08.2025. u 18:00

Došao mu prijetiti na kućni prag pa ga kasnije napao u policijskoj postaji
Radar
Došao mu prijetiti na kućni prag pa ga kasnije napao u policijskoj postaji

OKUČANI, 06. kolovoza- Slučaj brutalnog premlaćivanja maloljetnog mladića i njeg...

07.08.2025. u 12:00

Tradicionalna regata u Dolini ponovno spojila branitelje i mještane
Događanja
Tradicionalna regata u Dolini ponovno spojila branitelje i mještane

DOLINA, 5. kolovoza 2025. – U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti...

06.08.2025. u 18:00

Brođanin pogrešno osuđen za ratni zločin – lažni svjedok sve priznao
Priče
Brođanin pogrešno osuđen za ratni zločin – lažni svjedok sve priznao

"Zbog svoje savjesti i iskazivanja istine" – tim je riječima Borko Trivuno...

06.08.2025. u 16:00

Brođani dostojanstveno obilježili 30. obljetnicu ´Oluje´
Događanja
Brođani dostojanstveno obilježili 30. obljetnicu ´Oluje´

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih bran...

06.08.2025. u 08:00

´Crvena kuća´ i njen graditelj
101 brodska priča Zvonimira Toldija
´Crvena kuća´ i njen graditelj

„CRVENA KUĆA“ I NJEN GRADITELJ U obitelji Kovačević se prepričavalo...

05.08.2025. u 20:00

Obuka kakvu Europa tek uvodi –  Nova Gradiška već primjenjuje
Priče
Obuka kakvu Europa tek uvodi – Nova Gradiška već primjenjuje

U vremenu kada energetska tranzicija postaje globalni imperativ, vodik sve snažn...

04.08.2025. u 18:00

Modernizacija na razini zapadnoeuropskih klinika
Zdravlje
Modernizacija na razini zapadnoeuropskih klinika

SLAVONSKI BROD – Unutar Opće bolnice Dr. Josip Benčević uspješno je...

04.08.2025. u 12:00

;