Dobar tek!
Shopping špeceraja odveo nas je u tada novu Billu. Bilo je zanimljivo, šareno. Čak su imali i toploteku. Mislim da je u Osijeku to bila prva toploteka. Nismo od onih koji kupuju gotovo jelo ni tada bili. Ipak po nekad se kupilo koje grill pile za kući ili hrskavi panirani račići za uz put.
Ono što je Klaudia oduševilo bila je ponuda 10tak pripremljenih šarenih salata. Kopio je gotovo od svake po 100g. Nakon kušanja odlučno je švicarskoj salati dao 10+. Ubrzo smo opet išli u Billu i sad je poželio samo tu salatu u malo veću plastiku.
Vidjevši koliko mu se sviđa, odlučila sam sama naučiti praviti tu salatu. Na stražnjem dijelu gdje se nalazi cijena stoji i sastav. Klaudio me pitao, mislim li da mogu napraviti baš takvu salatu, rekla sam da sigurno mogu. Možda ne od prve, ali imat će salatu kad god poželi. Kupila sam sastojke, malo improvizirala i na karaju je rekao, ova je još i bolja :)
Prije više od 10 godina sam prvi put napravila švicarsku salatau, od tada je često na našem meniju. Češće ljeti, jer se jede hladna. Bilo da je sa ili bez tijestenine uvijek je jedemo hladnu. Klaudio ju obožava!
Salata se radi bez tijestenine, ali ako ju želite kao samostalno jelo dodajte tijesto i to je pravi ručak
ŠVICARSKA SALATA
trajanje pripreme 20 min. + min. 15 min hlađenja
za4 osobe
POTREBNO:
500g šampinjona
150g kuhane šunke
2 manja ljubičasta luka
150g gauda sira
20 sitnih kiselih krastavaca
5 vrhom velikih žlica majoneze
5 vrhom velikih žlica milerama
sol
___________________________
500g tjestenine
PRIPREMA: Proprati šampinjone u situ da bi uklonili zelju i ostalu prljavštinu. Šampinjone perem samo u ovom slučaju ili za juhu, jer šampinjon svejedno ide u vodu, pri pečenju i sl. čistim ih ubrusom.
Oprane šampinjone stavite kuhati u lonac s vodom koju smo lagano posolili.
Za to vrijeme sitno nasjeckajte ljubičasti luk, stavite ga u posudu u kojoj čete pripremiti salatu, i posolite da.
Kuhanu šunku , gaudu sir i krastavce nasjecite na kockice te dodajte na luk.
Nakon 10 tak minuta procjedite šampinjone i nasjecite na ploškice. Ubacite u posudu.
Kad se sastojci prohlade dodajte im majonezu, mileram i sol. U zamjenu za mileram slobodno koristite i kiselo vrhnje
Sve zajedno izmješajte s tjesteninom koju ste skuhali i prohladili. Penne, špagete i sl.
Ukoliko radite samo salatu bez tijesta stavite po žlicu manje majoneze i milerama.
Pozdrav iz Kuhinje ispod duge!
Kad upitate Brođane koji su pedesetih i na početku šezdesetih godina pro&...
22.06.2025. u 20:00
Slavonski Brod/Nova Gradiška – I dok se građani mjesecima, pa i god...
22.06.2025. u 14:00
Građani u panici: Krediti sve teže dostupni, kupnja stana mnogima postaje nedost...
22.06.2025. u 11:00
Trgovački lanac Spar Hrvatska opozvao je prehrambeni proizvod s polica svojih tr...
21.06.2025. u 14:00
POŽEGA – Neuobičajena pojava na nebu iznad Požege u petak...
21.06.2025. u 11:00
I ovog ljeta Grad Slavonski Brod, u suradnji sa Zajednicom spo...
21.06.2025. u 08:00
Zagreb/ Nova Gradiška – Među gotovo 500 najboljih učenika iz cijele...
20.06.2025. u 18:00
Iako kalendarsko ljeto tek počinje, Slavonski Brod i ostatak Slavonije već se pr...
20.06.2025. u 10:00
JADRANSKA STRAŽA NA SAVI Na brodskoj Državnoj realnoj gimnaziji postoja...
19.06.2025. u 20:00
Na području Policijske uprave brodsko-posavske ovog se tjedna, od 16. do 22. lip...
19.06.2025. u 14:00
SLAVONSKI BROD – Nakon prošlogodišnje premijere koja je nadm...
18.06.2025. u 20:00
Na blagdan Tijelova, u četvrtak 19. lipnja 2025. godine, vjernici diljem Hrvatsk...
18.06.2025. u 18:00
STRMAC – U Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb „S...
18.06.2025. u 16:00
Turistička zajednica područja „Slavonski Brod – Posavina“ pod...
17.06.2025. u 18:00
SLAVONSKI BROD – Putovanje učenika viših razreda Osnovne ško...
17.06.2025. u 16:00
BUKOVLJE – Na brdu iznad Bukovlja, u kući s pogledom na slavonske ravnic...
17.06.2025. u 10:00