Život

Švicarska salata

Dobar tek!

Autor: 035portal Datum objave: 04.09.2015. u 14:56


 Shopping špeceraja odveo nas je u tada novu Billu. Bilo je zanimljivo, šareno. Čak su imali i toploteku. Mislim da je u Osijeku to bila prva toploteka. Nismo od onih koji kupuju gotovo jelo ni tada bili. Ipak po nekad se kupilo koje grill pile za kući ili hrskavi panirani račići za uz put.

Ono što je Klaudia oduševilo bila je ponuda 10tak pripremljenih šarenih salata. Kopio je gotovo od svake po 100g. Nakon kušanja odlučno je švicarskoj salati dao 10+. Ubrzo smo opet išli u Billu i sad je poželio samo tu salatu u malo veću plastiku.

Vidjevši koliko mu se sviđa, odlučila sam sama naučiti praviti tu salatu. Na stražnjem dijelu gdje se nalazi cijena stoji i sastav. Klaudio me pitao, mislim li da mogu napraviti baš takvu salatu, rekla sam da sigurno mogu. Možda ne od prve, ali imat će salatu kad god poželi. Kupila sam sastojke, malo improvizirala i na karaju je rekao, ova je još i bolja :)

Prije više od 10 godina sam prvi put napravila švicarsku salatau, od tada je često na našem meniju. Češće ljeti, jer se jede hladna. Bilo da je sa ili bez tijestenine uvijek je jedemo hladnu. Klaudio ju obožava!

Salata se radi bez tijestenine, ali ako ju želite kao samostalno jelo dodajte tijesto i to je pravi ručak

ŠVICARSKA SALATA

trajanje pripreme 20 min. + min. 15 min hlađenja

za4 osobe

POTREBNO:

500g šampinjona

150g kuhane šunke

2 manja ljubičasta luka

150g gauda sira

20 sitnih kiselih krastavaca

5 vrhom velikih žlica majoneze

5 vrhom velikih žlica milerama

sol

___________________________

500g tjestenine

PRIPREMA: Proprati šampinjone u situ da bi uklonili zelju i ostalu prljavštinu. Šampinjone perem samo u ovom slučaju ili za juhu, jer šampinjon svejedno ide u vodu, pri pečenju i sl. čistim ih ubrusom.

Oprane šampinjone stavite kuhati u lonac s vodom koju smo lagano posolili.

Za to vrijeme sitno nasjeckajte ljubičasti luk, stavite ga u posudu u kojoj čete pripremiti salatu, i posolite da.

Kuhanu šunku , gaudu sir i krastavce nasjecite na kockice te dodajte na luk.

Nakon 10 tak minuta procjedite šampinjone i nasjecite na ploškice. Ubacite u posudu.

Kad se sastojci prohlade dodajte im majonezu, mileram i sol. U zamjenu za mileram slobodno koristite i kiselo vrhnje

Sve zajedno izmješajte s tjesteninom koju ste skuhali i prohladili. Penne, špagete i sl.

Ukoliko radite samo salatu bez tijesta stavite po žlicu manje majoneze i milerama.

Pozdrav iz Kuhinje ispod duge!


Od sutra prometna ‘glavobolja’ u Brodu: ovo su detalji
Radar
Od sutra prometna ‘glavobolja’ u Brodu: ovo su detalji

Slavonski Brod – Od srijede, 13. kolovoza 2025. godine, stanovnici Slavons...

12.08.2025. u 20:30

Kako vidjeti Suze sv. Lovre? Meteorski pljusak dolazi ovog tjedna
Zabava
Kako vidjeti Suze sv. Lovre? Meteorski pljusak dolazi ovog tjedna

Zaljubljenike u noćno nebo i ove godine očekuje jedan od najspektakularnijih sve...

11.08.2025. u 20:00

Hoće li ovogodišnje Novogradiško glazbeno ljeto nadmašiti sva očekivanja?
Zabava
Hoće li ovogodišnje Novogradiško glazbeno ljeto nadmašiti sva očekivanja?

NOVA GRADIŠKA – Za nekoliko dana, točnije u četvrtak, 14. kolovoza,...

11.08.2025. u 16:00

Hoće li Thompson zapjevati i u Vukovaru?
Događanja
Hoće li Thompson zapjevati i u Vukovaru?

Nakon što je Marko Perković Thompson ovog ljeta okupio više od pol...

11.08.2025. u 08:00

U Mucvanju k'o u malom Beču
101 brodska priča Zvonimira Toldija
U Mucvanju k'o u malom Beču

  Netočna je tvrdnja brodskog kroničara Josipa Joze Koprivčevića da ulice...

10.08.2025. u 20:00

Učenici sada vježbaju na stroju vrijednom tisuće eura
Škola
Učenici sada vježbaju na stroju vrijednom tisuće eura

Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod dobila je vrijedno pojačanje...

09.08.2025. u 14:00

Poloj dobio ´čistu peticu´
Servisne informacije
Poloj dobio ´čistu peticu´

Nakon posljednjih laboratorijskih analiza, koje su provedene 6. kolovoza 2025. g...

08.08.2025. u 19:54

Nalog za rušenje izdan još 2024. – gdje je zapelo? Kome odgovara status quo u Oriovcu?
Priče
Nalog za rušenje izdan još 2024. – gdje je zapelo? Kome odgovara status quo u Oriovcu?

ORIOVAC – Šest mjeseci nakon što je 035portal razotkrio afer...

08.08.2025. u 12:00

Ni noći više nisu svježe: Tropske temperature i nakon zalaska sunca
Radar
Ni noći više nisu svježe: Tropske temperature i nakon zalaska sunca

Iako je početak kolovoza tradicionalno rezerviran za visoke temperature, ono &sc...

08.08.2025. u 08:00

J*bote, kol’ko nas ima!
Radar
J*bote, kol’ko nas ima!

Dragi naši čitatelji, prijatelji, suradnici, kolege i susjedi, 035 porta...

07.08.2025. u 18:00

Došao mu prijetiti na kućni prag pa ga kasnije napao u policijskoj postaji
Radar
Došao mu prijetiti na kućni prag pa ga kasnije napao u policijskoj postaji

OKUČANI, 06. kolovoza- Slučaj brutalnog premlaćivanja maloljetnog mladića i njeg...

07.08.2025. u 12:00

Tradicionalna regata u Dolini ponovno spojila branitelje i mještane
Događanja
Tradicionalna regata u Dolini ponovno spojila branitelje i mještane

DOLINA, 5. kolovoza 2025. – U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti...

06.08.2025. u 18:00

Brođanin pogrešno osuđen za ratni zločin – lažni svjedok sve priznao
Priče
Brođanin pogrešno osuđen za ratni zločin – lažni svjedok sve priznao

"Zbog svoje savjesti i iskazivanja istine" – tim je riječima Borko Trivuno...

06.08.2025. u 16:00

Brođani dostojanstveno obilježili 30. obljetnicu ´Oluje´
Događanja
Brođani dostojanstveno obilježili 30. obljetnicu ´Oluje´

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih bran...

06.08.2025. u 08:00

´Crvena kuća´ i njen graditelj
101 brodska priča Zvonimira Toldija
´Crvena kuća´ i njen graditelj

„CRVENA KUĆA“ I NJEN GRADITELJ U obitelji Kovačević se prepričavalo...

05.08.2025. u 20:00

Obuka kakvu Europa tek uvodi –  Nova Gradiška već primjenjuje
Priče
Obuka kakvu Europa tek uvodi – Nova Gradiška već primjenjuje

U vremenu kada energetska tranzicija postaje globalni imperativ, vodik sve snažn...

04.08.2025. u 18:00

;