Cijene blagdanskih delicija, od pečenki i janjaca do bakalara, ove su godine dosegnule nove rekorde, uz rast od 14 do čak 20 posto u usporedbi s prošlogodišnjim predblagdanskim razdobljem. Prema podacima tržišnog informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede, cijene mesa i ribe dodatno će rasti kako se približavaju božićni i novogodišnji blagdani, što mnogima već sada otežava planiranje tradicionalnih gozbi.
Industrijski uzgojeni prasići tijekom studenoga prodavali su se u veleprodaji na sjeveru Hrvatske za prosječnih 6,50 eura po kilogramu, što uz PDV iznosi više od osam eura. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, to je povećanje od 14 posto. No, situacija s domaćim odojcima daleko je dramatičnija. Prema oglasnicima, cijena obrađenog odojka iz domaćeg uzgoja ovih dana iznosi u prosjeku 15 eura po kilogramu, a trgovci najavljuju daljnji rast.
Za domaći obrađeni odojak prosječne težine 20-ak kilograma, kupci će danas morati izdvojiti 300 eura, što mnogima predstavlja ozbiljan udar na budžet. Oni koji ne mogu priuštiti domaću robu, mogu birati između uvoznog mesa, koje je nešto povoljnije, ali i manje traženo zbog niže kvalitete.
Slična situacija je i s janjetinom. Cijena industrijski uzgojene janjetine u mesnim industrijama iznosi 12 eura po kilogramu, dok u maloprodaji doseže 15 eura, što je 12 posto više nego lani. Domaći obrađeni janjci prodaju se za prosječnih 20 eura po kilogramu, pa će tako za domaćeg janjca težine 15-ak kilograma kupci trebati izdvojiti također 300 eura.
Blagdanski stol ne bi bio potpun bez bakalara, ali ni ova delikatesa nije izbjegla poskupljenje. Cijena norveškog sušenog bakalara ovih dana doseže čak 60 eura po kilogramu, što je 20 posto više u odnosu na prosinac prošle godine, kada se prodavao za prosječnih 50-ak eura. Radi se o vakumiranom proizvodu kontroliranog porijekla, koji je omiljen u mnogim kućanstvima tijekom božićnih blagdana, no s obzirom na cijenu, čini se da će ga ove godine mnogi zaobići.
Sve navedeno ukazuje na ozbiljan rast cijena tradicionalnih blagdanskih delicija, a mnogima će ove godine priprema božićne trpeze predstavljati pravi luksuz. Domaće meso i kvalitetne namirnice sve se češće zamjenjuju povoljnijim opcijama, dok blagdanske delicije, poput odojka i bakalara, za mnoge postaju nedostižan san.
I ovog ljeta, Hrvatske željeznice uvode noćne sezonske vlakove koji će svakodnev...
23.06.2025. u 20:00
Slavonski Brod/Nova Gradiška – I dok se građani mjesecima, pa i god...
23.06.2025. u 14:00
Kad upitate Brođane koji su pedesetih i na početku šezdesetih godina pro&...
22.06.2025. u 20:00
Građani u panici: Krediti sve teže dostupni, kupnja stana mnogima postaje nedost...
22.06.2025. u 11:00
Trgovački lanac Spar Hrvatska opozvao je prehrambeni proizvod s polica svojih tr...
21.06.2025. u 14:00
POŽEGA – Neuobičajena pojava na nebu iznad Požege u petak...
21.06.2025. u 11:00
I ovog ljeta Grad Slavonski Brod, u suradnji sa Zajednicom spo...
21.06.2025. u 08:00
Zagreb/ Nova Gradiška – Među gotovo 500 najboljih učenika iz cijele...
20.06.2025. u 18:00
Iako kalendarsko ljeto tek počinje, Slavonski Brod i ostatak Slavonije već se pr...
20.06.2025. u 10:00
JADRANSKA STRAŽA NA SAVI Na brodskoj Državnoj realnoj gimnaziji postoja...
19.06.2025. u 20:00
Na području Policijske uprave brodsko-posavske ovog se tjedna, od 16. do 22. lip...
19.06.2025. u 14:00
SLAVONSKI BROD – Nakon prošlogodišnje premijere koja je nadm...
18.06.2025. u 20:00
Na blagdan Tijelova, u četvrtak 19. lipnja 2025. godine, vjernici diljem Hrvatsk...
18.06.2025. u 18:00
STRMAC – U Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb „S...
18.06.2025. u 16:00
Turistička zajednica područja „Slavonski Brod – Posavina“ pod...
17.06.2025. u 18:00
SLAVONSKI BROD – Putovanje učenika viših razreda Osnovne ško...
17.06.2025. u 16:00